100 Current Affairs Questions and Answers.

Please share with others.

In this post, we have compiled 100 Current Affairs Questions and Answers covering a wide range of topics from Nigerian history and politics to sports and entertainment. The answers are up-to-date and relevant in 2023, reflecting the latest developments and trends in Nigeria today.

Whether you’re a student preparing for an exam, participating in a quiz competition, or just looking to expand your knowledge, this comprehensive list of Nigeria current affairs questions and answers will be valuable to you.

[1] What is the name of the first President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe.

[2] Which year did Nigeria gain independence from British colonial rule?

Answer: 1960

[ays_survey id=”2″]

[3] Who was the first Prime Minister of Nigeria?

Answer: Sir Abubakar Tafawa Balewa

[4] Which year did Nigeria become a republic

Answer: 1963

[5] Who is the current senate President of Nigeria?

Answer: Godswill Akpabio

[6] Who is the second citizen of Nigeria?

Answer: Kashim Shettima.

[7] Who was the first military Head of State?

Answer: General Yakubu Gowon

[8] Which year did the Nigerian Civil War end?

Answer: 1970

[9] Who was the military Head of State that handed over power to a civilian government in 1979?

Answer: General Olusegun Obasanjo.

[10] Which year did Nigeria return to civilian rule?

Answer: 1999

[11] Who allegedly won the June 12, 1993, election?

Answer: Chief Moshood Abiola.

[12] When is Nigeria’s Independence Day?

Answer: June 12.

TEST YOUR KNOWLEDGE OF NIGERIA IN 3-MINS.

[13] When did Nigeria become a member of the United Nations (UN)?

Answer: 1960.

[14] Which year did Nigeria join the Commonwealth of Nations?

Answer: 1960

[15] Which year did Nigeria become a member of the African Union?

Answer: 1963

[16] Who was the Nigerian Head of State that created 12 states in 1967?

Answer: General Yakubu Gowon.

[17] Who was the Nigerian Head of State that introduced the War Against Indiscipline campaign?

Answer: General Muhammadu Buhari

[18] Which year did Nigeria become a member of OPEC?

Answer: 1971

[19] Who was the Nigerian Head of State who created six geopolitical zones in 1993?

Answer: General Sani Abacha

[20] What is full meaning of ECOWAS?

Answer: Economic Community of West African States.

[21] Which beauty queen was the first and only Nigerian to clinch the World Pageant title?

Answer: Agbani Darego in 2001

[22] Which year did Nigeria host the African Cup of Nations?

Answer: 2000.

[23] Who is the current President of Nigeria?

Answer: President Bola Ahmed Tinubu.

[24] Which year did Nigeria host the Commonwealth Games?

Answer: 2006

[25] Who was Nigeria’s first Inspector General of Police?

Answer: Mr. C. W. Duncan

[26] Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

27. What does the acronym NUPENG mean?

Answer: National Union of Petroleum Engineers and Natural Gas

[28] What is the motto of Nigeria?

Answer: Unity and Faith, Peace and Progress.

[29] The first woman to become a governor in Nigeria is?

Answer: Mrs. Virginia Etiaba in Anambra State.

[30] Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay.

[31] Who was the first Executive President of Nigeria?

Answer: Alhaji Shehu Shagari

[32] The Aba Women Riot broke out in year?

Answer: 1929

[33] How many senators make up the national assembly of Nigeria?

Answer: 109 senators.

[34] How many local government are ther in Nigeria?

Answer: 774 LGAs.

[35] Who stopped the Killing of twins in Old Calabar?

Answer: Mary Slessor

36. Who was the first vice president of Nigeria?

Answer: Alex I. Ekwueme.

37. Which Nigerian state is known for Tin mining?

Answer: Plateau state.

38. The highest point in Nigeria is the?

Answer: Chappal Waddi.

39. What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar.

40. Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

41. Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

42. Nigeria was first visited by white men from which country?  

Answer: Portugal.

43. Whose portrait is on the 1000 Naira note?

Answer: Alhaji Aliu Mai Bornu and Dr. Clement Isong.

44. What does GCFR mean?

Answer: Grand Commander Of The Order Of The Federal Republic.

45. What does the eagle in the Nigerian coat of arms represent?

Answer: Strength

46. The unique symbol of the Nigerian senate is the?

Answer: The Mace.

47. The leader of the Northern People’s congress was?

Answer: Ahmadu Bello

48. Who was the PDP Presidential Flag Bearer in 2023 general election?

Answer: Atiku Abubakar.

[49] Who was the LP Presidential Flag Bearer in 2023 general election?

Answer: Peter Obi.

[50] When did Abuja become the Capital of Nigeria?

Answer: 1991

TEST YOUR KNOWLEDGE OF NIGERIA IN 3-MINS.

51. When did Nigeria become a British colony?

Answer: 1914

52. Where is the Kainji Dam in Nigeria located?

Answer: Niger State.

53. Where was oil first discovered in commercial quantities in Nigeria?

Answer: Oloibiri, Bayelsa state.

54. Female Nigerian Athlete who broke the World record for 100m Hurdles?

Answer: Tobi Amusan

55. What is the name of Nigeria’s national football team?

Answer: Super Eagles.

56. Who was the first Nigerian to become a Nobel Laureate?

Answer: Wole Soyinka in 1986.

57. Which Nigerian state is known as the Coal City state?

Answer: Enugu State

58. What is the name of the Nigerian state that launched a  “Amotekun” to combat insecurity in the region?

Answer: Oyo State.

59. Who is the current Acting Inspector General of Police in Nigeria?

Answer: Kayode Egbetokun.

60. Which Nigerian state is known as the “Gateway State”?

Answer: Ogun State.

61. Who is the current Governor of [Lagos State?

Answer: Babajide Sanwo-Olu.

62. The first Aeroplane in Nigeria landed in Kano State in what year?

Answer: 1921

63. Unity and _____ represents the band around the base of the nigerian coat of arms.

Answer: Faith

64. Enugu and Anambra States are states in what zone?

Answer: South-East zone.

65. What is the currency used in Nigeria?

Answer: Naira and Kobo

66. Nigeria National flag replaced the British National Flag called ____

Answer: Union Jack

67. Which award is given to the Vice President of the country?

Answer: GCON

68. What is the highest National Honour and Award?

Answer: GCFR

69. What year did Nigeria win their last AFCON?

Answer:

70. Free Education was introduced to the Western region of Nigeria by?

Answer: Sir Obafemi Awolowo

71. Whose picture is in the N10 note?

Answer: Alvan Ikoku

72: What does the white colour in the Nigerian flag stand for?

Answer: Peace.

73. Which was the first TV station in Nigeria?

Answer: WNTV, Ibadan.

74. When was GSM introduced in Nigeria?

Answer: 2001.

[75] When was the Northern and Southern protectorate amalgamated?

Answer: 1914

[76] Who amongst these served as Nigeria’s interim president?

Answer: Ernest Shonekan.

[77] Who is Nigeria’s first female author?

Answer: Flora Nwapa

78. Who is the first Nigerian female Vice-Chancellor?

Answer: Grace Alele Williams.

79. The confluence town is located where?
Answer: Lokoja.

80. The Federal Capital Territory, Abuja is in what geopolitical zone?

Answer: North Central

81. Who is the current Speaker of House of Representatives?

Answer: Tajudeen Abbas.

82. When will Nigeria celebrate her 100 years of independence?

Answer: October 1st, 2060.

83. Which university is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan

84. Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

85. When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

86. The most populous state in Nigeria is?

Answer: Lagos.

87. The Nigerian Legislature has two chambers. It operates on ____

Answer: Bicameralism

88. The three largest ethnic groups in Nigeria are the:

Answer: Hausa, Igbo, Yoruba.

89. To the North, Nigeria is bordered by _____

Answer: Niger

90. Nigeria is bordered to the Northeast by ____

Answer: Chad

[91] How many hours is Nigeria ahead of the Greenwich Mean Time?

Answer: 1 hour.

[92] The longest river in Nigeria is?

Answer: River Niger.

[93] Where is Aso Rock located?

Answer: Abuja.

[94] What was the previous national anthem before 1978?

Answer: Nigeria We Hail Thee.

[95] Who composed “Arise, O Compatriots”?

Answer: Benedict Odiase.

96. Nigeria is divided into 36 states. Which one is the largest by area?

Answer: Niger State

97. Which sport is Nigeria’s national sport?

Answer: Football

98. Who captained the Olympic gold medal-winning team of 1996?

Answer: Nwankwo Kanu

99. ‘Section 419’ is the penal code for a common crime in Nigeria. What is it?

Answer: Fraud

100. Who discovered River Niger?

Answer: Mungo Park.

TEST YOUR KNOWLEDGE OF NIGERIA IN 3-MINS.

Please share with others.

Leave a Reply